حتما میدانید که اسیدهای آمینه همان «بلوکهای سازنده» پروتئینها هستند. این زنجیرههای کوتاه اسیدهای آمینه در فرآیندهای مختلفی در بدن شما نقش دارند، از جمله در تولید هورمونها و DNA. نقش آنها همچنین در ساختن بافت عضلانی بسیار مهم است.
شرکتهای سازنده مکمل هم اغلب ادعا میکنند که پپتید در بدنسازی میتواند رشد عضلانی را بیشتر کند و فرایند چربی سوزی را تسهیل کند. با این حال، مطالعات کمی تاثیر پپتیدها بر بدنسازی را بررسی و تایید کردهاند.
ساختار پپتیدها شبیه به هورمونها یا ترکیبات پیام رسان خاصی است که در بدن شما وجود دارند. بسیاری از پپتیدها توانایی نفوذ به بافت را هم دارند.
عملکرد و کاربرد پپتید در بدنسازی
بدنسازان معمولاً به دنبال این هستند که تا جایی که میشود، توده عضلانی خود را افزایش و توده چربیشان را کاهش دهند. به هر حال بسیاری از شرکتهای سازنده مکمل و مربیان بدنسازی معتقدند که پپتیدها میتوانند به بدنسازان کمک کنند تا زودتر به این هدف دست یابند! چگونگی این فرایند را در ادامه توضیح خواهیم داد.
ترشح کنندههای هورمون رشد (GHS) گروهی از پپتیدها هستند که تولید و ترشح هورمون رشد انسانی (HGH) را تحریک میکنند.
HGH یا همان هورمون رشد، هورمونی است که از غده هیپوفیز ترشح میشود و میتواند به افزایش رشد عضلانی و کاهش چربی بدن کمک کند. بنابراین بدنسازان به سراغ پپتید ترشح کننده هورمون رشد میآیند که عضله سازی و چربی سوزی خود را بالا ببرند.
اما آیا این کار موثر است؟ باید بدانید که تا به امروز هیچ مطالعهای نتوانسته ارتباط مستقیم بین این دو را ثابت کند و فقط در بعضی مطالعات ارتباط غیرمستقیمی بین دریافت پپتید (ترشح کننده هورمون رشد) و اهداف بدنسازی مشاهده شدهاست.
انواع پپتید برای بدنسازان
پپتیدها را میتوان بر اساس عملکرد آنها دسته بندی کرد. رایجترین انواع آن عبارتند از:
- هورمونهای آزاد کننده هورمون رشد (GHRH)
- پپتیدهای آزاد کننده هورمون رشد (GHRP)
- فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1)
این پپتیدها باعث تحریک تولید و آزادسازی HGH میشوند، اگر چه ممکن است این کار را به روشهای کمی متفاوت انجام دهند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که هیچ مطالعهای تا به امروز اثرات GHS را در بدنسازان بررسی و تایید نکرده است.
مزایای مصرف پپتاید
آنطور که شرکت های سازنده مکمل ادعا میکنند، پپتیدها میتوانند مزایای زیادی برای بدنسازان داشته باشند؛ برخی از مزایایی که به آنها اشاره میکنند، عبارتند از:
- افزایش رشد عضلانی: پپتیدها میتوانند با افزایش ترشح هورمون رشد، به تحریک رشد عضلات کمک کنند. یعنی توده عضلانی و قدرت بیشتر.
- ریکاوری سریعتر: پپتید در بدنسازی ممکن است با کاهش التهاب و ریکاوری بعد از تمرین کمک کنند.
- از دست دادن چربی: پپتیدها میتوانند با بالا بردن متابولیسم در کاهش چربی موثر باشند.
- بهبود استقامت: پپتیدها ممکن است با افزایش میزان اکسیژنی که به ماهیچه ها میرسد، استقامت بدنی را بهبود بخشند.
اما بهترین راهکار برای رسیدن به اندام ایده آل داشتن یک برنامه غذایی ورزشی اختصاصی است. برنامه ای بر اساس نیاز و ویژگیهای جسمانی ورزشکار طراحی شده باشد.
آیا پپتیدها توده عضلانی را افزایش میدهند؟
بله، پپتید در بدنسازی ممکن است در افزایش توده عضلانی نقش داشته باشند. برخی از پپتیدها سنتز پروتئین را تحریک میکنند، تولید کلاژن را افزایش میدهند و باعث ترشح هورمونهای رشد مانند هورمون رشد انسانی (HGH) میشوند. این اتفاقات به هیپرتروفی عضلانی کلی کمک میکنند.
آیا واقعا پپتیدها عضله میسازند؟
پپتیدها ممکن است با افزایش سنتز پروتئین، افزایش ترشح هورمون رشد و کمک به ترمیم بافت، عضله سازی را تسهیل کنند. اما توجه به این نکته مهم است که پپتیدها به تنهایی یک راه حل جادویی نیستند و معجزه نمیکنند. تغذیه مناسب، ورزش و سبک زندگی سالم نیز از عوامل مهم و حیاتی برای عضله سازی هستند.
معایب و عوارض مصرف پپتاید در بدنسازی
متاسفانه با اینکه مزایای مصرف پپتاید یا پپتید در بدنسازی قطعی نیست، اما مضرات استفاده از آن قطعی است. مصرف پپتایدها خطرات بالقوهای به همراه دارد، به خصوص زمانی که بدون نظارت پزشکی استفاده شود. خطرات ممکن است شامل واکنشهای آلرژیک، عدم تعادل هورمونی و مشکلات گوارشی باشد. برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی، حتما و حتما پیش از مصرف پپتید با پزشک خود مشورت کنید.
حرف آخر
پپتید از به هم پیوستن اسیدهای آمینه تشکیل میشود و میتواند تاثیر مثبتی بر عضله سازی و چربی سوزی داشته باشد. در این مطلب درباره پپتید یا پپتاید و نحوه عملکرد آن توضیح دادیم؛ همچنین مزایا و معایب مصرف پپتید در بدنسازی را هم معرفی کردیم.