منیزیم یکی از عناصر مهم بدن است که از طریق تغذیه جذب شده و بر روی عملکرد اندام‌ها اثر می‌گذارد. جالب است بدانید که همه افراد در سنین مختلف باید این مواد معدنی را از طریق تغذیه جذب کنند. در غیر این صورت ممکن است مشکلاتی سلامت آن‌ها را تهدید کند. همین موضوع باعث شده تا سوالات بسیار زیادی در رابطه با این عنصر مطرح شود و افراد بسیاری بخواهند بدانند که عملکرد منیزیم در بدن چگونه است؟ چه خواصی دارد و برای برخورداری از مزایای آن باید چه دوز مصرفی در نظر گرفته شود؟

منیزیم چیست؟
منیزیم یک عنصر شیمیایی بسیار مهم با نماد Mg است. این فلز هشتمین عنصر فراوان پوسته زمین و سومین عنصر فراوان آب دریا محسوب می‌شود که به طور طبیعی به عنوان یک فلز خاکستری نقره‌ای آزاد وجود ندارد و همیشه در ترکیب با سایر عناصر یافت می‌شود.
گفتنی است که این عنصر یکی از مهم‌ترین عناصر ضروری برای سلامت بدن در نظر گرفته می‌شود که می‌تواند به بهبود عملکرد صحیح اجرای بدن کمک شایانی کند. به همین دلیل است که مصرف به اندازه آن مفید و زیاده‌روی یا کمبود آن می‌تواند موجب بیماری شود.

مهمترین علائم کمبود منیزیم در بدن
کمبود منیزیم خود را با یک سری علائم نشان می‌دهد. شناخت این علائم برای فرد و بیماری حائز اهمیت است. بنابراین مصرف قرص منیزیم به این افراد توصیه می شود. از مهم‌ترین علائم کمبود منیزیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوکی استخوان
  • میگرن
  • ریزش مو
  • خشکی پوست
  • ضربان قلب نامنظم
  • فشار خون بالا
  • یبوست
  • تهوع
  • استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • اضطراب
  • بی قراری
  • افسردگی
  • بی خوابی
  • مشکل در تمرکز
  • سردرد
  • لرزش عضلات
  • ضعف عضلانی
  • خستگی و گرفتگی عضلانی

مزایای مصرف منیزیم به صورت مکمل یا طبیعی در مواد غذایی چیست؟
خواص قرص منیزیم چیست؟ مصرف منیزیم تاثیر بسیار زیادی در سلامت جسم و روح دارد. به همین دلیل نیز متخصصان بسیار زیادی به مصرف آن تاکید می‌کنند‌. اگر دوست دارید بدانید که با مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم یا مکمل‌های دارویی این ماده معدنی چه خواص و مزایایی در انتظار شما خواهد بود، در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

بهبود سلامت استخوان‌ها
از مهم‌ترین مزایای مصرف منیزیم می‌توان به سلامت استخوان اشاره کرد. در واقع می‌توان گفت منیزیم قادر است تراکم استخوان‌ها را افزایش داده و ریسک ابتلا به پوکی استخوان را به طور قابل توجهی کاهش دهد.

تغییر خلق و خو و درمان اختلالات روحی
کمبود منیزیم یکی از مهم‌ترین دلایل تغییر خلق و خو و ابتلا به افسردگی است. تحقیقات نشان داده است افراد با استفاده از مواد غذایی حاوی منیزیم می‌توانند نقش بسیاری در بهبود خلق و خو و اختلالات روانی و روحی خود ایفا کنند.

افزایش کیفیت خواب
منیزیم با آزادسازی گیرنده‌های عصبی موجب افزایش کیفیت خواب می‌شود. به همین دلیل متخصصان به کسانی که خواب با کیفیتی ندارند، مصرف مکمل‌ها و مواد غذایی حاوی منیزیم را توصیه می‌کنند.

سلامت قلب و عروق
منیزیم می‌تواند رگ‌های قلبی را از چربی و مواد مسدودکننده پاک کند و اینگونه شانس ابتلا به سلامت قلب و عروق را افزایش دهد. 

تقویت عضلات
منیزیم همچنین عملکرد ورزشی را بهبود بخشیده و موجب تقویت عضلات می‌شود. همین موضوع باعث شده تا ورزشکارانی که به دنبال حجم‌گیری هستند مصرف منیزیم را در رژیم غذایی خود قرار داده و از آن غافل نشوند.

افزایش انرژی
اگر انرژی بدن شما بسیار پایین است و به دنبال یک راهکار مطمئن برای افزایش انرژی هستید، ضروری است به مصرف منیزیم توجه داشته باشید. مصرف مکمل‌ها یا مواد غذایی که این ماده معدنی را در خود جای داده است، می‌تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
جالب است بدانید که منیزیم آزادسازی انرژی در بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

پیشگیری از دیابت
تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف منیزیم یا کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 موثر است. بنابراین اگر در خانواده خود سابقه ابتلا به این بیماری را دارید و می‌خواهید از آن جلوگیری کنید، مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.



مواد غذایی حاوی منیزیم
برای کمبود منیزیم چی بخوریم؟ منیزیم در چیست؟ مصرف یک سری مواد غذایی می‌تواند کمبود منیزیم را به صورت طبیعی رفع کند.‌ از مهم‌ترین این مواد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سبزیجات برگ سبز مثل: اسفناج، کلم پیچ، برگ چغندر، کاهو
 
آجیل و دانه‌ها مثل: بادام، بادام هندی، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان، دانه کنجد

حبوبات مثل: عدس، نخود، لوبیا، لوبیا سیاه
 
غلات کامل مثل: جو دوسر، گندم سیاه، کینوا، نان سبوس‌دار

انواع میوه مثل: موز، آووکادو، انجیر خشک، توت فرنگی

مکمل منیزیم
قرص منیزیم برای چیست؟ فواید قرص منیزیم همانند خواص این عنصر وقتی از طریق مواد غذایی جذب می شود، یکسان است. مکمل‌های منیزیم به عنوان منبعی از این ماده معدنی، می‌توانند به رفع کمبود منیزیم و پیشگیری از بروز بیماری‌های مرتبط با آن کمک کنند. این ماده معدنی در اشکال قرص، کپسول، پودر و شربت یافت می‌شوند. انتخاب نوع مناسب مکمل منیزیم به عوامل مختلفی مانند نیازهای فردی، شرایط سلامتی و نحوه مصرف آن بستگی دارد.

توجه داشته باشید که توصیه به مصرف مکمل منیزیم باید توسط پزشک یا متخصص تغذیه انجام گیرد. بنابراین از مصرف خودسر این نوع مکمل‌ها خودداری کنید.

کمبود منیزیم منجر به چه بیماری‌هایی می‌شود؟
کمبود منیزیم، این ماده معدنی حیاتی، می‌تواند منجر به طیف وسیعی از بیماری‌ها و اختلالات در بدن شود. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به خستگی مزمن، گرفتگی عضلات، ضعف عضلانی، پوکی استخوان، اضطراب، افسردگی، آریتمی قلبی، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و سنگ کلیه اشاره کرد. کمبود منیزیم همچنین می‌تواند بر عملکرد مغز و سیستم عصبی تاثیر منفی بگذارد و منجر به مشکلاتی در حافظه، تمرکز و یادگیری شود.

توجه داشته باشید که علائم کمبود منیزیم در ابتدا ممکن است خفیف باشد، اما با گذشت زمان و تشدید کمبود، علائم شدیدتر و ناتوان‌کننده‌تر خواهد شد. به همین دلیل، ‌تشخیص و درمان به موقع کمبود منیزیم از اهمیت بالایی برخوردار است.

عوارض مصرف منیزیم
منیزیم نیز مانند هر ماده دیگری اگر زیاد مصرف شود، یک سری عوارض را به همراه خواهد داشت. به طور کلی باید بگوییم که مصرف بیش از اندازه مکمل‌ها یا مواد غذایی دارای منیزیم می‌تواند موجب اسهال، استفراغ، نفخ، افت فشار خون، اختلالات کلیوی، افسردگی، اختلالات قلبی و سیستم مرکزی و حتی مرگ شود. به همین دلیل توصیه می‌شود به دوز مجاز مصرفی منیزیم با توجه به سن و جنسیت خود توجه داشته باشید و در صورت ابتلا به بیماری‌های خاص سعی کنید قبل از مصرف با پزشکان مشورت داشته باشید.

بهترین زمان مصرف منیزیم
یکی از سوالات بسیار مهمی که مطرح می‌شود این است که منیزیم را چه زمانی مصرف کنیم، بهتر است؟ در پاسخ باید بگوییم هیچ محدودیت زمانی برای مصرف منیزیم وجود ندارد. شما در هر زمان از شبانه روز می‌توانید مواد غذایی حاوی منیزیم یا قرص‌ها و مکمل‌های مخصوص را نوش جان کنید.
البته اگر پس از مصرف منیزیم شاهد اختلالات گوارشی هستید، بهتر است مکمل‌های این عنصر را همراه با غذا نوش جان کنید. بررسی‌ها نشان داده است که مصرف منیزیم قبل از خواب می‌تواند به بهبود خواب شما کمک شایانی کند.